Useful answers.
Reliable sources.
Practical starting points for Ontario property owners and managers, with links to official legislation and fire safety guidance.
What goes into an Ontario fire safety plan?
Section 2.8 of the Ontario Fire Code establishes requirements for emergency planning in certain buildings. A required plan addresses matters including emergency procedures, assigned supervisory staff, training, fire drills, fire hazard controls, protective system maintenance and building documentation. Additional requirements may apply depending on the building.
The local Chief Fire Official must approve required plans. An approved plan must be implemented and maintained; it is not simply a one-time document.
Learn about plan preparationWhat should I do after receiving an inspection order?
Identify the date of service, any compliance date, each item to be addressed and the official review rights stated in the order. Preserve a complete copy and organize a record of your actions. Do not assume the deadline changes while you seek professional assistance.
If you disagree with an order, review the official process promptly. Requests for Fire Marshal review generally must be made within 15 days of service. Independent legal advice may be appropriate.
Learn about order supportWhen should an existing fire safety plan be reviewed?
The Ontario Fire Code requires review as often as necessary, but at least once every 12 months, with revisions where needed. Changes in building use, systems, layouts or staffing may trigger the need to update information sooner. Construction or demolition activities can require temporary fire safety measures in the plan.
Reviewing a plan does not replace any separate inspection, testing or maintenance obligations that apply to fire protection equipment.
Explore ongoing supportCheck the regulations
at the source.
These primary resources are maintained by Ontario government or public bodies. They take precedence over general website information.
Questions we can help untangle.
Is a consultant's fire safety plan automatically approved? +
No. Approval of plans required under Section 2.8 rests with the Chief Fire Official having jurisdiction. A consultant can prepare and revise documentation, but cannot grant official approval.
Can you promise that an inspection order will be closed? +
No. Only the appropriate authority can determine whether the requirements have been satisfactorily addressed. We can help organize the work and documentation supporting the response.
Does a fire safety plan replace testing and maintenance? +
No. Plans and records are part of broader responsibilities. Applicable inspection, testing, repairs and certification work must be undertaken by appropriately qualified parties.
Can you help if the property is outside London? +
We offer Ontario-focused support. Site requirements, travel and coordination arrangements are assessed for each project, and the local authority having jurisdiction remains central to the process.
What do I need to request a quote? +
The municipality, property address or area, building type, the service needed, and any deadlines are a good starting point. Existing plans, inspection findings and reports can be discussed after initial contact.
Let's look at the actual situation.
Regulatory requirements need to be applied to the facts of your building.