FIRED UP CONSULTING / SERIOUS ABOUT SAFETYIndependent consulting / Not a fire department
SERVICE / 01

Fire Safety Plans
built for your building.

A useful fire safety plan is more than a binder. It defines the procedures, people and building information needed to respond effectively during an emergency.

Request a plan quote
Illustrative fire safety plan diagram showing exit routesPROPERTY-SPECIFIC DOCUMENTATION / ONTARIO
THE ESSENTIALS

A clear plan, from the floor plan to the people responsible.

Ontario Fire Code Division B, Section 2.8 applies to certain buildings and premises. Where required, a fire safety plan must be prepared, approved and implemented. The exact contents depend on the building and its fire safety systems.

Plan preparation and development

We help assemble the site information needed to create a coherent fire safety plan—one that fits how the property is occupied, operated and maintained.

Emergency response, notification and evacuation procedures
Supervisory staff roles and responsibilities
Building information, fire protection systems and diagrams
Fire drill, training and fire hazard control information
Procedures for impairment or shutdown of fire protection systems

Plan updates and revisions

An existing fire safety plan can become outdated as occupancy, staff, equipment or building layout changes. We can help review and update the plan and prepare revised material for the required review process.

Submission and feedback support

We can help assemble submission-ready documents and address requested changes. The local Chief Fire Official reviews and approves required fire safety plans; a consultant cannot guarantee approval or a specific review timeline.

COMMON QUESTIONS

Fire safety plan FAQs

Does every Ontario business require a fire safety plan? +

No. Section 2.8 applies to specified occupancies and situations. Requirements depend on matters such as building use, occupant load and fire safety systems. We can help you review your situation against the applicable provisions.

Who approves the plan? +

For buildings requiring a plan under Section 2.8, approval is by the local Chief Fire Official. We prepare documentation and support the process; we do not issue official approvals.

How often should a plan be reviewed? +

The Ontario Fire Code requires a plan to be reviewed as often as necessary, and at least every 12 months, with revisions made as necessary to reflect changes to the building or premises.

Can you update a plan prepared by someone else? +

Yes. We can review available documentation and propose updates. The scope depends on the condition and completeness of the existing plan.

NEED A PLAN OR REVISION?

Start with your building details.

Share the property type, municipality and current plan status.

Request a quote